28.12.2019

Što ste vidjeli na slici, točku ili krug?

Zamislite da je točka u krugu ono što vas smeta kod vašeg partnera. Ako ju svaki dan podebljavate negativnim stavom, nakon nekog vremena dobit ćete crni krug.
Netko koga ste neizmjerno voljeli postat će vaš neprijatelj br.1. Možda ga vremenom počnete i mrziti. Ne upadamo često u ovu akutnu fazu odnosa, no neki parovi koji dolaze na savjetovanje upravo djeluju tako. Kao da im ljutnja nije dovoljna.

Vaš stav određuje vaše misli, osjećaje i ponašanje i vi odlučujete kakav će biti. Pozitivan ili negativan. Prihvatiti odgovornost za vlastiti stav zahtijeva iskrenu procjenu životne situacije i isključuje prebacivanje krivnje na drugog. Mi smo odgovorni za vlastito stanje uma, naše osjećanja i naše ponašanje iako često okrivljujemo druge. Nerijetko čujemo komentare - On me ljuti, on mi prebacuje krivnju, on mi stvara muku….
Naglašavajući važnost stava Sokrat je imao običaj govoriti muškarcima svoga vremena - Pod svaku cijenu se oženite; ako dobijete...

2.12.2019

Možda niste skloni mišljenju da su muškarci s Marsa a žene s Venere, ali kada je u pitanju komunikacija muškarci i žene se doista izražavaju na različite načine.
Dok su muškarci u komunikaciji usmjereni na sadržaj i rješenje problema, žene se u komunikaciji fokusiraju na emocije i odnos.
Odgovornost za nerazumijevanje i izostanak uspješne komunikacije podjednako dijele i jedni i drugi.

Tri su glavna razloga za nejasne poruke:

1.Ne kaže se što se misli. Partneri ne mogu naći adekvatne riječi kako bi izrazili što osjećaju, ne žele reći nešto što bi povrijedilo onog drugog ili se jednostavno ne žele dovesti u situaciju da budu odbačeni zbog onoga što misle. I zato šute.

2.Odašiljaju se miješane poruke. To su one poruke koje imaju suprotno značenje. Ovo se može dogoditi kad govor tijela i intonacija glasa partnera nisu u skladu s izgovorenim riječima ili kad postoji nedosljednost u sadržaju poruke.

3. Nije jasno precizirano što se želi tj. poruke partnera su nejasne. -Želim da imaš više vremen...

Please reload

Najave

KAKO TI JE PROŠAO DAN?

August 4, 2020

1/1
Please reload

Recent Posts

June 3, 2020

May 1, 2020

March 13, 2020

March 2, 2020

January 26, 2020

Please reload

Arhiva
Please reload

Copyright S

  • White Facebook Icon

Croatia, Pula, Divkovićeva 3   l   info@spsavjetovanje.com  l   098 16 82 985