top of page

Međuljudski odnosi

– Od kvalitete odnosa koje imamo s drugima i samim sobom ovisi kvaliteta našeg života općenito. Nedavno sam došla do rezultata jednog velikog istraživanja koje se 75 godina provodi u Americi i to je jedino istraživanje u svijetu koje traje više od jedne decenije, a proučava se život 742 muškaraca od njihove tinejdžerske dobi pa do dan danas. Od te skupine danas je živo još 60 muškaraca. Rezultati tog istraživanja njihovog načina života i onoga što oni smatraju bitnim za zdravlje i zadovoljstvo u životu, ukazali su na jednu jedinu lekciju, topli i podržavajući odnosi nas čine zdravijima i sretnijima. To nije novac, uspjeh na poslu, slava niti išta slično. Ne radi se tu samo o tome jesmo li u odnosima ili nismo. Već o tome koliko kroz te odnose imamo osjećaj potpore i koliko nam ti odnosi daju osjećaj sigurnosti. Loši odnosi nas čine slabima, postajemo usamljeni u vezama i na koncu psihički i fizički bolesniji od ljudi koji su samci.

KOMPLEKSNOST LJUDSKIH ODNOSA U MODERNO VRIJEME

– Počeli smo se kriti iza Facebook statusa, raznih sličica i porukica, a istodobno smo sve usamljeniji i naš kapacitet da uživamo u društvu drugih na način kad nećemo koristiti tehnologije je sve manji. Zato što da bi imali kvalitetne odnose u njih trebamo uložiti vrijeme i energiju. To zahtjeva određeno znanje i posvećenost, a mi kao da imamo sve manje i vremena volje da se bavim ičim osim onim što nam donosi zadovoljstvo ovdje i sad. I nije stvar u tehnologijama već u našem odnosu prema njima. Umjesto da ih iskoristimo na način da uzmemo ono dobro što nam pružaju, mi postajemo robovi istih.

KARAKTERISTIKE LOŠEG ODNOSA

– To su loša komunikacija, odsustvo empatije tj. naš kapacitet da razumijemo logiku ponašanja druge osobe, nedostatak vremena i interesa jednih za druge, te nespremnost da preuzmemo odgovornost za stanje i odnos u kojem se nalazimo.

RJEŠENJE ZA POREMEĆENE ODNOSE

– Trebamo sami sebi priznati da se nalazimo u jednom takvom odnosu, odnosno ne negirati problem, a onda se fokusirati na traženju uzroka i naravno rješenja. Ukoliko se ne znamo sami nositi sa spoznajama do kojih smo sami došli, uvijek možemo potražiti pomoć stručne osobe, coacha ili terapeuta. Bitno je znati da uvijek postoji način da nam bude bolje. Uvjet je da smo spremni uložiti energiju u promjenu tj. da smo spremni posvetiti se sebi na zdrav način. Kad se mi osjećamo dobro i drugima je dobro s nama, pa su nam i međuljudski odnosi izvor zadovoljstva, a ne stresa.

Informirajte se o našim radionicama koje se bave međuljudskim odnosima i o drugim našim uslugama.

Dobrodošli.

Najave
Recent Posts
Arhiva
 
bottom of page