Vrste ljubavi

October 20, 2019

Poznati kanadski sociolog Alan Lee je sedamdesetih razradio tipologiju ljubavi poznatu kao šest boja ljubavi.
Ako pročitate tekst do kraja, sigurno ćete se negdje prepoznati.

U primarne ljubavne stilove spadaju eros (romantična ljubav), ludus (ljubav kao igra) i storge (prijateljska ljubav). Sekundarni ljubavi stilovi nastali kombinacijom dva primarna stila su pragma ( praktična ljubav), manija (opsesivna ljubav) i agape (nesebična, altruistična ljubav).

 

EROS
Eros je romantična ljubav koju karakterizira nagla i snažna privlačnost ka fizičkom izgledu idealne voljene osobe i urgentna želja za emocionalnom bliskošću. Ovu ljubav karakteriziraju otvorena, intenzivna i strasna osjećanja.

 

LUDUS
Ovaj tip je svjestan ljepote ali se ne vodi idealom voljene osobe. Karakterizira ga razigrana igra bez vezivanja koja generalno uključuje više partnera. Za ludus je karakteristična emocionalna odvojenost. U određenom smislu ovaj stil najmanje podsjeća na romantičnu ljubav.

 

STORGE
Prijateljstvo koje se sporo gradi i s vremenom razvija kroz zajedničke aktivnosti i interese u posvećenu ljubav. Manifestira se kao mirna, partnerska, udobna ljubav s izgrađenom rezervom stabilnosti.

 

MANIJA
Opsesivna, neutaživa i intenzivna emocionalna veza. Slično ljubavniku iz ludusovog tipa, ljubavnik tipa manije nije se u stanju odvojiti i pustiti da se odnos razvija svojim tempom. Pošto često sumnjaju u svoju poželjnost i simpatičnost, manični ljubavni tipovi su posesivni i opsjednuti svojim partnerom.

 

PRAGMA
Ovo je logičan, praktičan i zdravorazumski pogled na ljubav koji se dovodi u vezu s ljudima koji imaju vrlo preciznu listu osobina svog partnera koje su njima poželjne. Njihov odnos s partnerom je prilično praktičan i može se reći da takve osobe imaju kompatibilnog partnera koji se lijepo uklapa u njihov društveni milje.

 

AGAPE
Altruističan, savjestan, nesebičan, požrtvovan pristup ljubavi. Agape ukazuje na volju više nego na emocije i često bez obzira na poteškoće daje ljubav ne očekujući ništa zauzvrat. Ovakav ljubavnik je duboko empatičan i posvećen.
Ova tipologija je veoma deskriptivna i korisna ali i ograničavajuća.

Složit ćete se da smo mi ljudi kompleksna, slojevita,bogata bića puna nijansi i teško se možemo svesti na jedan tip.
No, zgodno je promisliti o kakvom tipu ljubavi maštate? Jeste li zadovoljni postojećim ljubavnim odnosom? Što ste sve spremni učiniti da bi odnos bio onaj kroz koji rastete, koji vas čini ljubavnim i snažnim?

Razmislite i javite nam se ako imate puno upitnika iznad glave.

 

 

Please reload

Najave

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI

August 26, 2020

1/1
Please reload

Recent Posts

August 17, 2020

June 3, 2020

May 1, 2020

March 13, 2020

Please reload

Arhiva
 
Please reload

Copyright S

  • White Facebook Icon

Croatia, Pula, Divkovićeva 3   l   info@spsavjetovanje.com  l   098 16 82 985