TIPOVI LJUBAVI PO STERNBERGU

March 29, 2020

 

 

 

Prema teoriji Roberta Sternberga ljubav ima tri temeljne komponente:

1. BLISKOST – osjećaj povezanosti s partnerom. Postoji međusobno razotkrivanje  i intimna komunikacija. Spremni smo jedno drugom podijeliti nešto o sebi što s drugima ne dijelimo. Divimo se osobi koju volimo i želimo se brinuti za nju.

 

2. STRAST – prisutne su intenzivne emocije u ljubavnom odnosu.
Strast je posebice izražena u fazi zaljubljenosti  i proizlazi iz tjelesne i seksualne privlačnosti. Euforični smo, radi nam kemija, stalno želimo biti u prisutnosti osobe u koju smo zaljubljeni i ne prestajemo misliti na nju. Ako je strast jako izražena postoji velika mogućnost i za idealizacijom partnera.

 

3. ODANOST - odnosi se na odluku da s osobom koju volio održimo dugotrajan odnos. Na vjenčanjima obećajemo da ćemo ostati skupa dok nas smrt ne rastavi. Kad smo odani brinemo o odnosu i trudimo se popraviti odnos kad kola krenu nizbrdo.

U ovisnosti koja je od komponenti prisutna, možemo razlikovati 7 tipova ljubavi: ZANESENOST, PRAZNA LJUBAV, PRIJATELJSKA LJUBAV, ROMANTIČNA LJUBAV, PARTNERSKA LJUBAV, LUDA LJUBAV, POTPUNA LJUBAV.

 

Kako smo svi različiti i različito „vidimo“ iako gledamo u isto, pogledajte tablicu i razmislite koje komponente po vama ima vaš odnos s partnerom. Zatim se upitajte što bi označio vaš partner. Ako biste ga pitali, bi li vam (iskreno) odgovorio?

 

 

 

SVIĐANJE – uključuje bliskost ali bez strasti i odanosti

Ako je u odnosu prisutna samo komponenta bliskosti tad  najčešće govorimo o prijateljstvu. Imate povjerenja u partnera, brinete se o njemu ali nema strasti i niste zabrinuti oko toga hoće li vaš odnos potrajati.

 

ZANESENOST– za ovu ljubav često kažemo da je to ljubav na prvi pogled. Ako je jako intenzivna, može se pretvoriti u opsesiju. Zanesene osobe su u simbiozi i žele biti jedno, pa raspoloženje jedne jako ovisi o raspoloženju druge. Često se partnera i ne poznaje dobro pa nakon ove faze zna slijediti veliko razočarenje. Zaneseni nisu u stanju integrirati i manje privlačne osobine partnera ili se desi da ljubav ne bude uzvraćena na željeni način. Savjet bi bio da prije nego sebe nekom damo bez zadrške, provjerimo vrijednosti, uvjerenja i način komunikacije.

 

PRAZNA LJUBAV – partneri su odani jedno drugom ali nema strasti ni bliskosti.

Ovakav tip ljubavi je ono što nam ostane kad nestanu početna strast i bliskost. Ljudi se otuđe ali zbog financija, djece,  zajedničkog posla ostaju skupa.

 

ROMANTIČNA LJUBAV – postoji strast i postoji bliskost. Imate povjerenja u svog partnera i volite ga zbog onoga što on jest a ne zbog onoga što bi voljeli da bude. Nemate strah od napuštanja i možete s partnerom dijeliti svoje nade i strahove. Ako potraje, ova ljubav vodi ka zajedničkom životu i jednom trajnijem odnosu.

 

PARTNERSKA LJUBAV – Vaš partner vam se sviđa i između vas postoje osjećaj bliskosti, razumijevanja i topline. Vi ste si dobri prijatelji i brinete jedno o drugom. Odani ste vašem partneru i nedostaje vam kad nije s vama. Ono što fali ovom odnosu je strast. U narodu se često ova ljubav zna karikirati, pa se partneri često šale da su kao braco  i seka.

 

LUDA LJUBAV – Strast je jaka i partneri se prije nego se dobro upoznaju odluče se na zajednički život ili brak. Oni su uvjereni da su jedno za drugo, da je to osoba njihovog života i  nekad ovakve veze znaju potrajati. Češće se dešava da nakon faze zanesenosti osobe ne uspiju razviti bliskost, pa se odnosi brzo završavaju jer osoba ne može prihvatiti različitosti.

 

POTPUNA LJUBAV – odnos kojemu teži većina parova i u kojem su zastupljene sve komponente. Postoji strast, postoji prijateljstvo, postoji odanost. Parovi žele sačuvati odnos i spremnu su za isti nešto i žrtvovati da bi opstao. Njihov partner im se sviđa i emocionalno su mu vjerni.

 

 

Please reload

Najave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

June 3, 2020

May 1, 2020

March 13, 2020

March 2, 2020

January 26, 2020

January 23, 2020

Please reload

Arhiva
 
Please reload

Copyright S

  • White Facebook Icon

Croatia, Pula, Divkovićeva 3   l   info@spsavjetovanje.com  l   098 16 82 985