top of page

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI

Kako da ulovimo prošlost? Možemo li je uopće uloviti? "Dok sam bio student medicine, na zabavi priređenoj na kraju semestra, neke su šaljivčine pustile u dvoranu prase namazano mašću. Prase je jurilo prisutnima kroz noge, skvičalo na sav glas i nikako se nije dalo uhvatiti. Ljudi su padali ne bili ga ulovili, ali su ispadali samo smiješni.

Čini mi se da je i prošlost kao to prase.“ - J. Barnes

Ovaj slikoviti Barnesov prikaz prošlosti je u biti normalan proces zaboravljanja i u tome nema ničeg lošeg. Što je odmak od nekog događaja u prošlosti veći to je naša interpretacija drukčija, s manje opipljivih činjenica sve dok slika ne izblijedi. Nekad sjećanja budu maglovita više, nekad manje a nekad žive u nama aktivno i ne daju nam mira.


Ako ne proradimo nešto što nam se desilo u prošlosti a bilo je bolno, već to potisnemo kad tad će neki događaj ponovo to aktivirati. Naša prošlost će biti tu da nas podsjeti da joj trebamo posvetiti pažnju.

A što ako je suprotno, ako ne potiskujemo prošlost već stalno živimo u prošlosti? Bilo da je bila lijepa pa stalno recikliramo trenutke kako bi pobjegli iz sadašnjosti jer nam tu gdje smo nije dobro, bilo da nam je nešto jako obojilo život na bolan način i ne možemo od toga dalje. Stalno pritišće, guši, ne da mira, izaziva bol i gorčinu. Prošlošću potiskujemo sadašnjost.

U tom slučaju trebamo terapeuta. Osobu koja će nam pomoći da se pozabavimo svojim emocijama, fantazijama i koja će nam pomoći da upoznamo svoje obrambene mehanizme, proradimo traumu kako bi bili opet slobodni…


Ako ste pak sa svojom prošlošću ok, ako ste ju prigrlili, prihvatili i ne želite se u svojim razgovorima vraćati u prošlost, već želite raditi na svojim ciljevima i na tome kako da vam sad u vašem životu bude bolje? Onda je coaching kao skup razvojnih tehnika pravi izbor za vas.


Uzmite malo vremena i pogledajte naše usluge, možda vam neke od njih mogu pomoći da budete zadovoljniji ovdje i sad. Kako je rekla jedna draga klijentica – Netko bira fitness za tijelo a ja sam došla kod vas jer vodim računa o mentalnoj higijeni.

Više o coachingu, savjetovanju i ostalim našim uslugama pročitajte ovdje.

Naše misli boje naš dan. Neka vam bude lijepo danas.

Najave
Recent Posts
Arhiva
 
bottom of page