top of page

Što je coaching?

 

Prema definiciji Hrvatske udruge za coaching,

 

“Coaching je privremeni profesonalni odnos u kojemu se klijentu pomaže u postizanju izvrsnih rezultata u njegovoj karijeri, organizaciji i životu. U procesu coachinga klijenti produbljuju vlastito učenje, kreiraju vlastite rezultate, te unaprjeđuju kvalitetu svoga života.”

 

Tijekom coachinga klijenti na jedan podržavajući način i uz punu suradnju profesionalnog coacha dolazi do rješenja svojih problema, odnosno ostvarenja svojih  ciljeva i rezultata, puno brže i lakše nego što bi se to dogodilo da kroz taj proces prolazi sami.

 

Najednostavnije rečeno, kroz proces coachinga prolazite put iz točke A u kojoj se trenutno nalazite u vašem životu, do točke B u koju bi željeli stići, uz  podršku i usmjeravanje vašeg coacha.

Na tom putu ćete detektirati vaše utege koji vas sprječavaju da postignete što želite i vaše potencijale koji će vam pomoći da prevladate vaše izazove.

Kome je coaching namijenjen?

Namijenjen je  pojedincima  koji  žele istražiti vlastitu kreativnost, pojačati svijest o sebi i okolini, bilo da imaju  konkretan problem na kojem žele raditi ili su zainteresirani za osobni razvoj.

 

Ukratko, svaki čovjek koji želi promijeniti ono što ga ograničava ili sprječava, svatko tko želi napredovati, biti uspješniji i zadovoljniji imat će koristi od coachinga.

Odnos coacha i klijenta

Coach (trener) vas ne priprema za sportska natjecanja već za uspješniji život u cjelini. On je  vaša potpora i osoba od povjerenja. Coaching odnos je ravnopravan odnos pun podrške i povjerenja.

 

U svom radu coach koristi specifične tehnike i koncepte usmjerene na razvoj pojedinca ( GROW model, Co Active, NLP, psihodrama, transakcijska analiza, sistemski coaching  i dr.). 

Coach vam pomaže vam da osvijestite kako funkcionirate i kako se možete osjećati bolje i uspješnije uvođenjem  promjena u svoju svakodnevnicu.

Područja primjene

Svi imamo svoje snove i želje, strahove i probleme. I svi ponekad trebamo pomoć kako bi se uhvatili u koštac sa životnim izazovima.

 

Ako niste zadovoljni rezultatima koje postižete u životu pa vas muči

  • stres, nedostatak vremena,

  • loša komunikacija na poslu ili s članom obitelji ili...
     

želite  bolje upoznati sebe i naučiti vještine koje vam nedostaju kao što su

  • prezentiranje, određivanje prioriteta, preuzimanje inicijative, lakše odlučivanje, organiziranje

 

Ako znate što trebate činiti a ipak to ne činite, pa ste kontinuirano nezadovoljni, tjeskobni ili ljuti,

na putu prema ostvarenju vaših ciljeva može vam pomoći  coaching.

 

 Više o specdifičnostima life (osobnog) coachinga,  business (poslovnog) coachinga i grupnog coachinga pročitajte na stranicama Life coaching, Business coachingGrupni coaching.

Trajanje i dinamika coachinga


Uobičajeno trajanje coachinga je 60 -75 min.

 

 

Termini susreta i njihova dinamika se u potpunosti prilagođavaju klijentovim potrebama. Optimalno bi bilo dogovoriti 1 susret tjedno. Pauze u coaching procesu veće od 3 tjedna ne smatraju se kontinuiranim radom.

Prvi coaching susret je informativan jer služi upoznavanju klijenta i coacha, te za upoznavanje samog procesa coachinga.

Uvjeti za coaching

Coaching nije zamjena za psihoterapiju i ne bavi se analizom vaše prošlosti.
U razgovorima  je fokus na sadašnjosti i ciljevima koji se žele postići u budućnosti.

 

Coaching vam pomaže da brže i lakše osvijestite stanje u kojem se nalazite, da otkrijete i definirate što uistinu želite, te da pronađete način da to ostvarite koristeći resurse koje imate. Uz coaching ćete puno lakše ostvariti sklad i uravnoteženost između različitih životnih područja.

 

Od klijenta se očekuje  ozbiljna volja i želja za radom, spremnost na nove načine razvoja, iskrenost.

Diskrecija

Sadržaj coachinga poznat je samo direktnim sudionicima (coachu i klijentu) i ne smije biti komuniciran trećim
osobama.

Etički kodeks Hrvatske udruge za coaching je izbor i obaveza svakog coacha.

Please reload

Iza velikog uspjeha stoji snažna osobnost, a iza snažne osobnosti osobni rast i razvoj.  (S.P.)

bottom of page