top of page

TIPOVI LJUBAVI PO STERNBERGU


Prema teoriji Roberta Sternberga ljubav ima tri temeljne komponente:

1. BLISKOST – osjećaj povezanosti s partnerom. Postoji međusobno razotkrivanje i intimna komunikacija. Spremni smo jedno drugom podijeliti nešto o sebi što s drugima ne dijelimo. Divimo se osobi koju volimo i želimo se brinuti za nju.

2. STRAST – prisutne su intenzivne emocije u ljubavnom odnosu. Strast je posebice izražena u fazi zaljubljenosti i proizlazi iz tjelesne i seksualne privlačnosti. Euforični smo, radi nam kemija, stalno želimo biti u prisutnosti osobe u koju smo zaljubljeni i ne prestajemo misliti na nju. Ako je strast jako izražena postoji velika mogućnost i za idealizacijom partnera.

3. ODANOST - odnosi se na odluku da s osobom koju volio održimo dugotrajan odnos. Na vjenčanjima obećajemo da ćemo ostati skupa dok nas smrt ne rastavi. Kad smo odani brinemo o odnosu i trudimo se popraviti odnos kad kola krenu nizbrdo.

U ovisnosti koja je od komponenti prisutna, možemo razlikovati 7 tipova ljubavi: ZANESENOST, PRAZNA LJUBAV, PRIJATELJSKA LJUBAV, ROMANTIČNA LJUBAV, PARTNERSKA LJUBAV, LUDA LJUBAV, POTPUNA LJUBAV.

Kako smo svi različiti i različito „vidimo“ iako gledamo u isto, pogledajte tablicu i razmislite koje komponente po vama ima vaš odnos s partnerom. Zatim se upitajte što bi označio vaš partner. Ako biste ga pitali, bi li vam (iskreno) odgovorio?

SVIĐANJE – uključuje bliskost ali bez strasti i odanosti

Ako je u odnosu prisutna samo komponenta bliskosti tad najčešće govorimo o prijateljstvu. Imate povjerenja u partnera, brinete se o njemu ali nema strasti i niste zabrinuti oko toga hoće li vaš odnos potrajati.

ZANESENOST– za ovu ljubav često kažemo da je to ljubav na prvi pogled. Ako je jako intenzivna, može se pretvoriti u opsesiju. Zanesene osobe su u simbiozi i žele biti jedno, pa raspoloženje jedne jako ovisi o raspoloženju druge. Često se partnera i ne poznaje dobro pa nakon ove faze zna slijediti veliko razočarenje. Zaneseni nisu u stanju integrirati i manje privlačne osobine partnera ili se desi da ljubav ne bude uzvraćena na željeni način. Savjet bi bio da prije nego sebe nekom damo bez zadrške, provjerimo vrijednosti, uvjerenja i način komunikacije.

PRAZNA LJUBAV – partneri su odani jedno drugom ali nema strasti ni bliskosti.

Ovakav tip ljubavi je ono što nam ostane kad nestanu početna strast i bliskost. Ljudi se otuđe ali zbog financija, djece, zajedničkog posla ostaju skupa.

ROMANTIČNA LJUBAV – postoji strast i postoji bliskost. Imate povjerenja u svog partnera i volite ga zbog onoga što on jest a ne zbog onoga što bi voljeli da bude. Nemate strah od napuštanja i možete s partnerom dijeliti svoje nade i strahove. Ako potraje, ova ljubav vodi ka zajedničkom životu i jednom trajnijem odnosu.

PARTNERSKA LJUBAV – Vaš partner vam se sviđa i između vas postoje osjećaj bliskosti, razumijevanja i topline. Vi ste si dobri prijatelji i brinete jedno o drugom. Odani ste vašem partneru i nedostaje vam kad nije s vama. Ono što fali ovom odnosu je strast. U narodu se često ova ljubav zna karikirati, pa se partneri često šale da su kao braco i seka.

LUDA LJUBAV – Strast je jaka i partneri se prije nego se dobro upoznaju odluče se na zajednički život ili brak. Oni su uvjereni da su jedno za drugo, da je to osoba njihovog života i nekad ovakve veze znaju potrajati. Češće se dešava da nakon faze zanesenosti osobe ne uspiju razviti bliskost, pa se odnosi brzo završavaju jer osoba ne može prihvatiti različitosti.

POTPUNA LJUBAV – odnos kojemu teži većina parova i u kojem su zastupljene sve komponente. Postoji strast, postoji prijateljstvo, postoji odanost. Parovi žele sačuvati odnos i spremnu su za isti nešto i žrtvovati da bi opstao. Njihov partner im se sviđa i emocionalno su mu vjerni.

Najave
Recent Posts
Arhiva
 
bottom of page