top of page

STILOVI VEZIVANJA


Svako dijete ima svoju distancu, mjeru, osjećaj koliko može biti daleko od mame, a da se osjeća sigurno. Tu distancu nosimo dalje kroz život i unosimo u ljubavne odnose kao način funkcioniranja (obrazac). Nekad nam je taj obrazac ok i tad imamo stabilne, uvažavajuće odnose pune podrške, ljubavi i razumijevanja. No često je upravo suprotno. Imamo obrazac koji živimo u našim vezama zbog kojeg patimo, kojeg zapravo često nismo svjesni, niti znamo kako ga možemo primijeniti.

Jedni se lako povezuju, drugima je teško, treći silno trebaju drugog i skloni su simbiotskim odnosima, četvrte prevelika bliskost guši…

Prema Kim Bartholomew i Horowitz postiji 4 načina vezivanja odraslih osoba.

1. Sigurno vezivanje

Lako se emocionalno povezujem s drugima i prepuštam u odnosu. Ne smeta mi da drugi ovisi o meni tj. da mi se prepusti s povjerenjem ili očekivanjem. Ne bojim se da ću biti odbijen/a i ostati sam/a.

2. Potrebito vezivanje

Želim se duboko emocionalno zbližiti s drugim, ali imam dojam da se drugi ne žele toliko emocionalno zbližiti sa mnom. Bojim se da drugome nisam toliko emocionalno važan/a, kao on/a meni. Osjećam nelagodu, pa čak i bol kada nisam s nekim u vezi ili kontaktu.

3. Plašljivo vezivanje

Želim emocionalnu bliskost, ali se ne usuđujem otvoriti i prepustiti u vezi i ne vjerujem drugima. Strah me je da ću biti jako povrijeđen/a ako se emocionalno otvorim i prepustim.

4.Odbijajuće vezivanje

Dobro mi je bez previše emocionalne bliskosti, to me opterećuje i guši. Želim biti nezavisan/na i osjećam se samodovoljno i ne želim da netko o meni ovisi i smeta me tuđa slabost. Neprihvatljivo mi je da ja emocionalno ovisim o drugome.

Koji je vaš stil?

Ako ste zainteresirani za radionicu STILOVI FUNKCIONIRANJA U LJUBAVNIM ODNOSIMA u trajanju od 4 h možete se dodatno informirati i predbilježiti putem naše kontakt forme. Radionica će se održati sredinom rujna 2020. u večernjim satima, odnosno kad skupimo dovoljan broj prijava.

Kratak sadržaj radionice

  • Stilovi vezivanja u ranom periodu – djetinjstvo

  • Stilovi vezivanja u odrasloj dobi

  • Manifestacije i problemi u vezama kako posljedice stilova vezivanja

  • Kako si pomoći ?

Tek kada upoznamo što imamo u sebi i zašto i kako funkcioniramo, imamo istinsku mogućnost polako mijenjati sebe i postajati cjelovitiji, integriraniji. Imamo veći kapacitet voljeti i biti voljeni.

Dobrodošli.

Najave
Recent Posts
Arhiva
 
bottom of page