top of page

ŠTO BI REKAO GARFIELD ZA MINDFULNESS??

Životi mnogih od nas su prepuni aktivnosti. Nerijetko radimo po dva posla a doma nas čekaju i druge obaveze. Animiramo i razvozimo djecu na njihove aktivnosti, idemo u shopping, kuhamo, spremamo, peglamo, tu tamo odemo na neki sport pa i tamo „radimo“. Onda žurimo kod roditelja jer i njih treba posjetiti barem na 15 min, prijatelje zovemo tijekom vožnje s jedne destinacije na drugu. I sve radimo a najmanje se kvalitetno odmaramo.


Brojnima je nemoguće mirno sjediti i ništa ne raditi a kamoli se opustiti – čak i na nekoliko minuta. Naši preaktivni mozgovi se moraju uvijek nečim zabaviti, moraju biti na nešto usredotočeni. I nije istina da nemamo vremena za odmor, nađemo ga. Ali se odmaramo uglavnom fizički pretrpavajući naš mozak drugim sadržajima... Palimo tv pa razmišljamo što bi gricnuli, nerijetko smo i na nekoj društvenoj mreži, paralelno pričamo na mobitel, šaljemo poruke, neki pospremaju stan, neki čitaju knjige jer se ne može sjediti beskorisno...Negdje sam pročitala da ljudi nisu više ljudski rod već ljudski rad…


Što bi na to rekao Garfield? Koji bi njegov bio savjet?

Nećemo vam predložiti sate ljenčarenja i besposlice jer bi to bio radikalan potez i vjerojatno neučinkovit. No zato ću vas pozvati da se malo dosađujete. Na par minuta, pola sata?


Pokušajte umjesto „činiti“ jednostavno „biti“.


U početku će biti prisutna tjeskoba, misli će vrludati na sve strane.

Koliko god zvučalo jednostavno, uvjerit ćete se kako se nije lako dosađivati ako ste inače stalno u nekoj akciji i stalno u nekom odnosu s nekim ili nečim…..

Ljepota da ne radimo ništa je u tome da uistinu ispraznimo svoj mozak i opustimo se, kako bi se zaista i mentalno odmorili. Bez odmora nema dobre koncentracije, ideja, kreativnosti. Kad smo umorni imamo „kratak fitilj“, svadljivi smo i često kažemo ili napravimo nešto zbog čega se poslije kajemo.

Kao si pomoći na putu do opuštanja?

Udobno se smjestite, pogledajte što vam se sve nalazi u vidokrugu. Svaki predmet, detalj koji opazite nazovite u sebi njegovim imenom. Probajte obuhvatiti pogledom što više stvari ali bez žurbe. Ovo je vrijeme samo za vas. Potrebno je samo 60 sekundi da bi se vaš um počeo lagano prazniti od misli koje vas inače salijeću i ne daju vam mira. Na njihovo mjesto dolaze nazivi predmeta. Poanta je u tome da ako ovu vježbu budete radili samo 7 minuta na dan, to će postati tehnika kojom ćete se opuštati. Odmarati mozak a i tijelo. Možete ju raditi na nekom sastanku kad vam netko digne živac, u redu dok čekate na kasi, u koloni. A ako uspijete tijekom vježbe i lagano produbiti dah, garantiramo potpuni relax.

Kažu da su zapadnjaci za ovakve i slične tehnike izmislili naziv mindfulness jer im je nekako bliži od istočnjačke meditacije. Kakogod ju zvali, ova tehnika pomaže ako ju budemo redovito prakticirali…. Javite kako vam ide i je li bilo učinkovito.

Više o mindfulnessu i tehnikama vježbanja prisutnosti možete saznati na našim radionicama. Krećemo na jesen.

Najave
Recent Posts
Arhiva
 
bottom of page