top of page

Jeste li u melankoličnom braku?

Veliki broj supružnika potajno muči osjećaj da nešto u braku ne funkcionira. Strast je usahnula, dosada je tu, nema velike povezanosti, naklonosti ali ima podrazumijevanja. Zajednička tema su djeca, novac ili posao. Oni su prijatelji koji se dobro poznaju i sve je naizgled ok. Ali nema intime. Nema ni svađa. Sve je nekako „kao u braku“. Stabilno, predvidljivo, sigurno. Živi se iz navike zajedno. Ako tako žive i drugi, čemu onda taj crv u glavi? Čemu nezadovoljstvo?

Za razliku od braka u kojem je prisutna velika mjera zlostavljanja, psihičkog i fizičkog nasilja, svađa, ovisnosti u raznim oblicima, brak s malom dozom stresa ili tzv. melankolični brak nije tako loš da bi ste odlučili za razvod, ni dovoljno dobar da biste se u njemu osjećali ispunjeno.

U njemu se stalno osjećate podvojeno. U jednom trenutku vam je dobro i ok ste i ne možete niti zamisliti da ostanete bez svog partnera jer ste toliko toga postigli skupa, a već se u sljedećem pitate koliko ćete još izdržati i strah vas je od pomisli da ćete tako provesti još 15 g.

Imate dojam da je vam je u braku sve isto iako se okolnosti mijenjaju. Rutina ubija radost, sigurnost lagano ubija želju. Kako reče jedna klijentica: „Mi smo kao brat i sestra i njemu to uopće ne smeta. Ali ja nisam s tim ok bez obzira na to što smo 30 g. u braku.“

Mnogi se osjećaju i krivima jer potajno priželjkuju avanturu, promjenu, nešto više. Oni bi „kruha pored pogače“. Nezahvalnost je to. Ili ipak imamo pravo očekivati više?

To stanje neodlučnosti, propitivanja glede našeg braka može trajati godinama i jako iscrpljuje. Vremenom postajemo nesigurni u vlastite želje i očekivanja od sebe, partnera, braka i općenito života. Neki postanu i depresivni.

ZAŠTO NAM JE TEŠKO?

Zato što je teško napustiti DOBROG muškarca i DOBRU ženu, pogotovu ako je majka naše djece, odana i sav je život podredila obitelji. On privređuje, skrbi za obitelj, lojalan je i ne vara ju. Sigurni su i da nitko ne bi razumio njihove razloge za odlazak. Jer njihovi razlozi nisu dovoljno JAKI. Nema nasilja, ni alkoholizma, ni prijevare, ni posesivnosti.

A KAKO UOPĆE DOĐEMO U TAKVO STANJE? ŠTO SE TO NAMA DESI?

Činjenica je da brak mnogima daje nešto novo ali nešto i oduzima. Neki odustanu od karijere, neki od kreativnosti, neki od svojih želja u ime obitelji i radi onog drugog. Do te mjere se adaptiramo i zaigramo uloge već odavno poznate i transgeneracijski prenesene, da se niti ne pitamo koliko je to ok. Suvremen način života, ubrzan životni tempo i tehnologije svemu tome dodaju novu težinu.

ŠTO KAŽE PRAKSA?

Mnogi bježe u avanture je inače ne mogu otići bez „pravoga“ razloga, drugi bježe u posao i ubiju dio sebe radeći, neki utočište nađu u ulozi roditelja dok djeca ne odu, treći preuzmu skrb za stare roditelje, peti žive paralelno svaki u svom svijetu. Da ne nabrajam dalje....Ima ionih koji potraže savjet stručnjaka. U manjini su ali ne odustaju od sebe i onoga što je njima vrijednost u braku.

Prvi, oni koji izlaz nađu u avanturi često završe opet u nekom novom odnosu s velikom šansom da se priča ponovi jer nisu osvijestili uzroke koji su doveli do takvog braka ili veze iz kojeg su pobjegli.

Drugi se pomire da je tako ok. Očekivati romantiku nakon godina braka je prosto djetinjasto i zapravo nezrelo. Pa što ako živimo jedno pored drugoga, ako svatko živi svoj život i interese. Barem se ne svađamo. Imamo mir. Sigurnost. Nekima je i to rješenje.

Zadnji imaju najviše šanse da prežive melankolični brak a da pritom ne odustanu od svojih želja, od sebe. Čak ga i modificiraju jer se brak mijenja ako se oni mijenjaju. A onda takav modificirani brak nije više onaj stari. Najčešće postane bolji.

U svakom slučaju, odgovori postoje, način postoji da uvidimo što nam se dešava i što zapravo želimo od sebe, partnera i našeg odnosa. Pitanje je samo koliko smo hrabri u tome da živimo brak po svojoj mjeri.

Usudite se komunicirati s vašim partnerom što osjećate, što vas veseli i kakav želite imati brak i nemojte odustati od sebe jer je melankoličan brak za većinu normalna pojava, jer je to tako i kod drugih. Vaš brak i vaš život je vaše zadovoljstvo i vaša odgovornost.

Ukoliko trebate pomoć ili savjet jer niste zadovoljni svojim brakom, javite nam se putem našeg kontakt obrasca.

Naš se ured nalazi u Puli ali se usluge mogu dogovoriti i u online okruženju, tj. putem Skype-a.

Dobrodošli.

Comments


Najave
Recent Posts
Arhiva
 
bottom of page